Zrób własną kiełbasę śląską!

Prawdopodobnie nie ma Polaka, który by nie jadł nigdy kiełbasy śląskiej. Przygotowywana na ruszcie podczas rodzinnego grilla, z wody na śniadanie czy jako składnik do dania obiadowego. Kiełbasa ta jest w sumie z nami od zawsze. Co ciekawe, nie posiada ona żadnej historii. Najstarsi rzeźnicy nie znajdą jej historii. Dzisiaj znalezienie dobrej jakości kiełbasy jest bardzo trudne.

W związku z tym przedstawiamy prosty przepis na wyrób własnej, domowej kiełbasy śląskiej. Wykorzystuj ją do wspaniałych potraw. Jeśli nie masz przepisów, możesz użyć internetu. W sieci jest pełno dostępnych kulinarnych portali, wystarczy, że wpiszesz w przeglądarkę: kiełbasa śląska przepis na obiad.

Do wykonania kiełbasy śląskiej potrzebujesz: 5 kg mięsa wieprzowego (chude mięso – 2kg, średnio tłuste – 2 kg, mięso tłuste – 1 kg), czarny pieprz, 1 łyżki słodkiej papryki, łyżki kolendry, 5 ząbków czosnku, 100 g peklosoli, jelita wieprzowe kaliber maks. 30 oraz 0,5 wody. To wszystko! Ten przepis naprawdę jest prosty, a Twoja kiełbasa przejdzie do historii.

Po pierwsze – przygotuj mięso

Mięso należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. W pierwszej kolejności zmiel chude mięso, następnie średnio tłuste, a na końcu najtłustsze. Pamiętaj o zastosowaniu sitek o oczkach odpowiednich wielkościach. Do mięsa chudego powinieneś użyć sitka o oczkach 13 mm, do średniego tłustego sitka o oczkach 10 mm, natomiast do tłustego mięsa zastosuj sitko o średnicy 2mm.

Po drugie – mieszanie mięsa oraz przyprawianie

Po odpowiednim zmieleniu mięsa dolej do niego wodę. Następnie dodaj do niego wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj przez około 15 min, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

Po trzecie – nabij na jelito

Jelita dokładnie opłucz z soli, następnie je dobrze wymocz przez 60 min. Gdy jelita będą gotowe do użytku, nabij je na nadziewarkę, aby wtłoczyć mięso, Obracaj jelito co 15 cm. Po ukończeniu tej czynności powieś kiełbasę na kiju.

Po czwarte – Uwędź

Kiełbasę śląską, wędź gorącym dymem przez około 2 godziny. Sprawdzaj na bieżąco jej barwę, która powinna być jasnobrązowa.

Po piąte – Sparz kiełbasę śląską

Parzenie kiełbasy powinno się odbyć w temp. 75 stopni Celsjusza przez 30 min.

I o to Twoja kiełbasa gotowa.

Post Author: Iza Mięciel